Kan man være venn med sjefen på Facebook?

Hvordan skape styrke i de svake bånd i sosiale medier? Sosial kapital,hvordan man skal forholde seg til sjefen og kolleager på Facebook og hva som er viktigheten og ha kunnskap om sosiale medier.

1.Sosial kapital blir definert som ressuser en person kan skaffe seg ved hjelp av sine kontakter. Hva slags fordeler kan mine facebookvenner ha for at jeg skal kunne nå de ressursene jeg vil oppnå. Hvis jeg har ambisjoner om å kunne drive med digital markedsføring rettet mot reiseliv så er det viktig for meg å knytte gode kontakter på sosiale medier til de som jobber med digital markedsføring eller studerer og de som jobber og studerer reiseliv.Har mine venner på Facebook noen  økonmiske fordeler. Facebook er det største sosiale nettverket i verden med omtrent 1.3 mrd månedlige brukere verden over, og 3 millioner nordmenn har registrert profil på Facebook. Det å være på Facebook er helt vanlig og Facebook ord  som «likes» og hashtag har blitt dagligtale.

På Facebook kan man legge ut bilder, skrive statuser, spille spill, og chatte med sine Facebookvenner. Facebookvenner, det er de man velger å ha kontakt med på Facebook, det er nokså individuelt hvordan man velger å ha mennesker på sin venneliste. Noen velger å ha de man kjenner veldig godt og er på hils med til hverdagen. Andre velger å legge til de man kjenner har gått på skole,med vært på fest med. Det går også ut på hva liker mennesker på Facebook ,hvilke Facebookgrupper har mest likes og venner. De største facebook gruppene på Facebook ,er Facebook sine egne grupper, Facebook for mobil , Facebook og Facebook sales Germany. Hva er det folk liker av statuser hva får mest likes av statuser. Ved å legge til klassekamerater eller medstudenter på facebook så kan dette være med på å øke sjansene for å få jobb innen for det studie siden man kjenner flere som studerer det samme. sosiale nettverket kan være en gjensidig forbindelse for å hjelpe hverandre til skaffe forbindelser til ambisjoner om jobbretning man ønsker å gå inn under.

Styrken i de svake bånd ved å være aktiv på sosiale medier så skaffer man seg stryke i de svake båndene , de sterke båndene det er dine nærmeste venner, og famile, dem du har en nær relasjon til som du føler du kan fortelle alt til. De svake båndene det kan være de, som er i din omgangskrets som du kjenner. Svake bånd kan bare oppstå der det ikke er  tilknytninger til  sterke bånd. Dette menes med at  får at en Facebook venn skal  defineres som svake bånd må den ikke ha felles bekjente med mine nærmeste venner eller famille. Det kan være gamle klassekamerater fra  barneskolen,  ungdomskolen, foreldre til gamle klassekamerater, dine Facebook venner. Der noen har over 1000 Facebook venner så blir dette en stor styrke i de svake båndene. De svake båndene kan hjelpe deg til å skaffe kontaker til jobb og fremtidige studier. Den jobben du er på jakt etter, kanskje noen i dine svake bånd kjenner noen som kjenner noen som jobber i den bestemte bedriften som din venn kan hjelpe deg å komme i kontakt med. Jeg personlig har 350 Facebook venner fleste av disse er gamle klassekamerater, og familierelasjoner til klassekamerater. Ved hjelp av disse kontaktene så er dette med på å bygge opp relasjoner og skaffe styrke i de svake båndene.De personene jeg knytter kontakt med fra Markedshøgskolen nå kan være med på å skaffe meg relasjoner til relevante arbeidsstillinger innenfor reiselivet senere. Der en tidligere medstudent i reiseliv kjenner noen som jobber i f eks VisitOslo og kan være med på å skaffe bånd mellom den ansatte i VisitOslo og meg.

Tie-network.jpg

Mark Granovetters modell steke og svake bånd.

2. Venn med sjefen, kollegaer på Facebook

Facebook er et sosialt nettverk der man legger ut sitt liv på internett fra bilder av fester man har vært på man skriver statuser og chatter med venner. Skal din sjef eller dine kollegaer ta del i din Facebookverden? Det kommer an på hvordan man selv bruker Facebook og hva slags forhold man har til Facebook .Det kan også være at sjefen ikke vil at du skal se hva sjefen driver med på fritiden. Det er delte meninger blant sjefer og blant de ansatte og eksperter på område om det er lurt å være venn med sin sjef på facebook. Googler man «venn med sjefen på Facebook», så kommer det opp mange forskjellige svar der, ene undersøkelsen viser at 4 av 10 sjefer er venn med de ansatte på facebook. Undersøkelsen er gjort for Adecco. Konsernsjefen i Adecco Andreas Øwhre Johnsen mener at sjefene bør holde seg unna de ansatte på Facebook .Han vil heller ikke legge til ansatte som sender venneforespørsel til han siden han vil at hans Facebook side skal være privat. Han er mer postiv til å være venn med sine kolleager på Linkedin. Linkedin er et sosialt nettverk som bygger på å skaffe forretningsforbindelser og det er et sosialtnettverk der du skaffer deg kontaker og forbindelser basert på det som er jobbrelatert.

Det er en indivduell avgjørelse om det er greit å være venn med sjefen eller dine kolleger på Facebook. Det kommer an på hva slags relasjoner man har til sin sjef. Det kommer også an på størrelsen på bedriften ,er dette en liten bedrift med 10 ansatte så er det mer naturlig å være venn med sjefen enn om det er et stort konsern som DNB og Statoil der det i Statoil. Hva slags forhold har sjefen til sosiale medier ? Hvis sjefen er svært nøye på hva slags grupper og statuser den enkelte ansatte liker , så kan det være litt slitsomt for den ansatte og måtte hele tiden tenke på hva man skal like av statuser med hensyn til sin arbeidsstilling. Det kan være at sjefen har en holdning der man tenker at så lenge den ansatte gjør sin jobb, så spiller det ingen rolle hvordan de ansatte opptrer på sosiale medier. Det å være venner med kolleger kommer også an på hva slags miljø det er på arbeidsplassen. Er det en arbeidsplass der man finner på mye sosialt så kan det være en fordel å være venner med kolleger på facebook siden det er veldig lett å nå ut til alle ansatte på Facebook.Om man lurer på noe i jobben eller arbeidsoppgaver som kan være litt krevende, så kan det være lett å spørre andre kolleger på Facebook, om kanskje de kan hjelpe til eller har noen råd. Mens mange jobber er selvstendige yrker der man jobber alene og der jeg jobber på Aftenposten som avisbud jobber man helt selvstendig og har liten eller ingen relasjon til sine kollegaer.

3. Kompetanse om sosiale nettverk

Det er viktig at markedsførere, har kompetanse om sosiale nettverk, for å kunne finne sin målgruppe. For at man skal kunne segmentere og selge sitt produkt i riktig målgruppe så er det viktig å ha kompetanse om sosiale nettverk. Hvem bruker Facebook og hva bruker man Facebook til? Har man riktig kompetanse og ferdigheter innen sosiale medier så kan man skape postiv vareprat rundt sitt produkt (word – of mouth). Hvis en som jobber for markedsføring innen for reiselivet har kompetanse om sosiale medier ,så kan denne personen sørge for at de som er på den bestemte attraksjonen eller, hotellet ,legger ut bilder på Facebook, skrive satuser på facebook og dele det på facebook. Hvis en person skal starte for seg selv å starte egen bedrift da er det viktig å ha god kompetanse om sosiale nettverk og ha kompetanse om hva som menes med styrken i de svake bånd. Hvis du har 700 – 800 venner på facebook og du deler en status om at du har startet en bedrift så vet disse 800 personene det og hvis dine 800 facebook venner deler dette med sine 800 facebook venner igjen så vet 1600 personer at du har startet en egen bedrift på bare noen få sekunder. Hvis en som jobber med markedsføring ikke har kompetanse om sosiale medier og hvor viktig sosiale medier er , så kan det føre til at man ikke treffer riktig målgruppe med sitt produkt og at man treffer feil segment.Det er også viktig for sjefen å vite hva man skal poste hvor og  hva slags innhold passer best på facebook og hva slags innhold passer bedre på Instagram eller Twitter.

 

Hva mener du skal man være venn med sjefen og kolleger på facebook, ? Kommenter under innlegget

David Normann – Larsen,

Kildeliste

4 av 10 sjefer Vi er Facebook- venn med sjefen  ht.no

Adecco Advarer mot å være Facebook -venn med sjefen e24.no

Facebook   statistikk sosiale medier  metronet.no

Facebook gruppene  Top 100 Facebook pages   fanpagelist.com

Googler   » venn med sjef på Facebook»   Google.no

Linkedin  Linkedin wikipedia.org

Mark Granovetter Modellen er hentet  fra denne siden.

Markedsførere Markedsføring i sosiale medier  synlighet.no

Sosial kapital Sosial kapital Hvor står vi i dag? magma.no

Sosiale medier Det fremhevende bilde på forsiden er hentet fra denne siden.

Statuser Viser hva som er mest populært på Facebook  dinside.no

Styrken i de svake bånd  Styrken i de svake bånd ,magma.no

Svake bånd  Betydningen av  svake og sterke bånd i sosiale medier magma.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

facebooktwitterredditlinkedinmailby feather

2 thoughts on Kan man være venn med sjefen på Facebook?

  1. Supert innlegg! Liker spesielt godt statistikken om hvor mange som er venn med sjefen på Facebook:-)

    Reply
  2. Want more visitors for your website? Get hundreds of keyword targeted visitors directly to your site. Boost revenues quick. Start seeing results in as little as 48 hours. For more info Check out: https://bit.ly/more-website-visits

    Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.