Delingsøkonomien og Airbnb

Jeg skal i dette blogg innlegget skrive litt om delingsøkonomien i utgangspunkt i Airbnb. Delingsøkonomien er en internetbasert måte å dele tjenester på , Airbnb og Uber er eksempler på hva som menes med delingsøkonomien.

Airbnb var først og fremst tenkt på som en tjeneste der utleiere kunne leie en luftmadrass for en billig penge. Det var først litt etterpå at de forsto hva man kunne bruke Airbnb til. Airbnb ble grunnlagt i 2008 i San Francisco av Brian Cheskey, Joe Gebbina og Nathan Blechharczysk.

Siden de startet opp for 7 år siden i 2008 har Airbnb vokst betraktelig , de har nå over1 000 000 utleieenheter i 34 000 byer i  194 land. Den 19 juni 2012  nådde Airbnb 10 millioner overnattinger. Bare i Oslo så skal de ha 2000 utleieenheter. Dette gjør det lettere for kunden å velge. Hvis det skjer noe spesielt i Oslo på en helg som f eks Cupfinalehelgen i fotball, en konsert eller festival, eller kanskje noen som reiser bort den 17 mai ønsker å leie bort sitt bosted, slik at turister fra andre land kan oppleve den norske 17 mai. Det tok HIlton Hotels omtrent 100 år til å komme til samme antall rom som det Airbnb har fått til på 7 år.

airbnb[1]

 

Det at man kan leie ut absolutt alle uteleienheter via Airbnb utenom hotellrom, gjør at kundene får veldig mye å velge mellom. I Oslo kan man nå leie en leilighet i Holmenkollen via Airbnb, i selve hoppbakken. Det at Airbnb har vokst utrolig de siste årene skyldes nok en del grad nysgjerrighet og at folk har begynt å få tillit til aktører innenfor delingsøkonomien.

Det kan være litt skremmende for enkelte å leie ut privat ,leie ut sitt bosted til personer man kun har hatt litt kontakt med via internettet. Det kan også være litt skremmende for de som skal leie hos noen man bare har hatt kontakt med via Internett. Kan jeg stole på den jeg har snakket med via Internett? Er de ute etter å lure meg for penger eller er det så bra som det folk skal ha det til?  Det har oppstått en del enkelte situasjoner som kan få de mest skeptiske til å velge hotell fremfor  Airbnb. For at man skal kunne være litt mer sikker i sine valg ved å leie via Internett så kan man rate den personen man har leid overnatting sted hos. Hvis jeg har overnattet i en leilighet i London så kan jeg etter oppholdet rate den utleieren om hvordan mitt opphold har vært om det er til de forventningene jeg hadde før jeg kom om det var bedre enn forventet eller verre enn forventet. Det blir på samme måte som om noen velger å rate et bra hotell på Trip Advisor. Du kan selv tjene gode penger på å leie ut via Airbnb. Man kan leie ut skattefritt for under 20 000 kr.

Skjermbilde (38) airbnb

 

Hotellene er Airbnbs største konkurrenter og siden ikke Airbnb betaler skatt på lik linje som de som driver hoteller så kan det føles urettferdig at en så stor aktør kommer inn og konkurrerer på andre premisser enn det hotellene må forholde seg til. Dette er i ferd med å endre seg  i San Francisco blir Airbnb nå tvunget til å betale hotellskatt. I New York  har det vært en sterk lobbyvirksomhet mot Airbnb, som har ført til en rettsak som gjør at en utleier ikke kan leie ut mer enn 30 dager av gangen, noe som gjør at Airbnb taper marked og ikke klarer å etablere seg i en by som besøkes av 40 millioner turister årlig.

Jeg  studerer reiseliv uten om mitt fordypningsfag digital markedsføring, og i de reiselivs fagene  lærer vi en del om det autentiske og jakten på det autentiske. Her spiller Airbnb en veldig viktig rolle  og har et veldig godt konkurranse fortrinn enn sine hotell konkurrenter. Mange av de aller største og mest kjente hotellene i Oslo ligger i  Karl Johan og på Jernbanetorget , dette er i hjertet av Oslo og her er det mange butikker, restauranter, museer, Den norske opera, Aker brygge og  Tjuvholmen, men er det her Oslofolkene drar ut? Når man snakker om det autentiske  menes det med  hvor er det Oslo folkene liker å dra ut, hvor er det de som kommer fra Oslo liker å handle, spise på restaurant og ferdes. Ved å kunne bo i en Airbnb leilighet enten dette er på Grünerløkka,  Kampen, Majorstua eller Nordstrand. så bor man i bydeler og nabolag som Oslofolkene selv bor i , de aller fleste som bor i Oslo bor ikke i nærheten av Karl Johan. Ved å bo i en leilighet leid via Airbnb , så bor du i et vanlig nabolag i Oslo du kan handle mat på den lokale matbutikken eller spise på en restaurant i nabolaget ,og kanskje man får noen andre tips for hva man skal se og gjøre i Oslo , fremfor å spørre  VisitOslo.

Kildeliste:

10 millioner Airbnb tops 10 million guest stays since launch now has  550 000  Properties listed worldwide. Techrunch.com

Airbnb  Til leie : Leilighet med panoramautsikt på toppen av  Holmenkollbakken. vg.no

Airbnb wikipedia.org/ Airbnb.

Endre  Slik gikk det da vi testet Airbnb  aftenposten.no

Grunnlagt  airbnb.no/ about us / om oss

Hilton hotels  Airbnb will soon be booking  more rooms that the world `s largest hotel Chain qz.com

Lobbyvirksomhet  Why New York hates Airbnb  Bloombergview.com

Luftmadrass  De blir verdens første delemilliardærer  dn.no

Over 1 000 000  airbnb.com/ about us.

Penger  Airbnb: Tjener  100 000 på  gjesterommet dinside.no

Rate  Hvordan fungerer anmeldelser  airbnb.no/ support

Situasjoner  Skrekkeksemplene som skremmer folk fra på leie ut boligen sin på nett  tv2. no

Skattefritt  Slik leier du ut skattefritt på Airbnb  dagbladet.no

Techrunch bilde  i oppgaven er tatt fra denne nettsiden Techrunch.com

 

 

 

David Normann – Larsen

 

facebooktwitterredditlinkedinmailby feather

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.